12.02.2025

Heste og Mavesår

Alt for mange heste kæmper med mavesår, ikke blot 1 gang i deres liv men som en tilbagevendende lidelse der for alvor påvirker deres livsglæde, ridelyst og helbred. Der er heldigvis en del vi kan gøre for at hjælpe dem.

Jeg ved fra AniCura, at op til 50% af alle føl udvikler mavesår og at op til 90% af alle heste der bruges intensivt (eller holdes meget på stald) udvikler mavesår.

Hvor slemt er et mavesår?

Mavesår varierer i grader, men selv i den mildeste form mener vi at det bør tages meget alvorligt, for næsten værre end det fysiske ubehag, så følger der et stort psykisk ubehag som for nogle heste kan starte en negativ spiral.

Spiralen vil ofte se ca. sådan ud:

  1. Hest/pony får mavesår og begynder at have smerter
  2. Rytter opdager modstand fra hesten der pludseligt hverken gider have gjord på eller ride frem
  3. Rytter prøver at motivere hesten mere og mere, med modsat resultat
  4. Mavesår konstateres af dyrlæge, 8 ugers behandling påbegyndes
  5. Hesten forbinder nu ridning og opsadling med smerte og giver modstand
  6. Rytter forsøger at motivere for ivrigt efter 8 ugers pause, hesten bliver stresset
  7. Stress giver mavesår, tilbage til punkt 1

Denne cyklus kan virke åbenlys når man sætter den skrift som her, men jeg har desværre set en hel del ryttere gennem årerne der har været fanget i noget lign.

Hvordan opdager man mavesår?

Diagnosen stilles altid af din dyrlæge, men her er nogle af de symptomer du kan kigge efter. De er baseret på vores egne erfaringer og er ikke en fuldstændig liste. Igen, ved den mindste mistanke bør du kontakte din dyrlæge.

  • Sur reaktion når gjorden bliver spændt
  • Virker ekstra nervøs/spooker
  • Løber mere (stritter imod bremsesignal)
  • Bukker/stejler under ridning
  • Generelt ændret/unormal opførsel under ridning
  • Nedsat appetit / Vægttab
  • Aggression
  • Tristhed
  • Gaber meget
  • Skærer tænder
  • Kolik / Koliklignende smerter

Denne liste er skræmmende læsning, fordi man ser jo nogle af disse ting fra tid til anden, selv i sunde og raske heste. Personligt har jeg/vi en tendens til at være næsten over-opmærksomme på disse, hvorfor vi gør absolut alt hvad vi kan for at forebygge mavesår.

Forebyggelse af mavesår hos heste

Kuren er desværre ikke bare 1 ting, der er adskillige faktorer man skal tænke ind i sin omgang med hesten og her vil jeg prøve at ramme dem alle, men jeg vil starte med at nævne en nyopfindelse fra Prenimal som jeg tror kommer til at gøre hele forskellen:

Et produktbillede af Gastro Gold Plus der forebygger mavesår hos heste

Gastro Gold Plus er et virkeligt gennemtænkt produkt til forebyggelse af mavesår og 'forebyggelse' er ekstremt vigtigt for at din hest aldrig (igen) får oplevelsen af mavesmerter.

Det jeg godt kan lide ved produktet er, at det som så mange andre indeholder Pektin som blander sig med mavesyren og danner en beskyttende hinde i hestens mave - Men herudover så har de tilsat Bentonin der aktivt binder giftstoffer/toksiner og andre urenheder der kan skade din hest.

Men det stopper ikke her, for en ting er selvfølgelig at begrænse de skadelige elementer i hestens mave, men GGP indeholder også både inaktivt gær og oregano, fordi vi ved at det booster din hests tarmflora og fremmer de sunde bakterier.

I princippet er dette alt hvad vi kan ønske os, en bremsning af alt det skadelig og støtte til alt det gavnlige, men Prenimal har tænkt den et skridt videre og tilføjet aloe vera, fordi det er helende, anti-oxidativt og støtter den sunde slimdannelse.

Kort sagt: Vi er meget begejstrede for netop dette produkt. Men det kan desværre ikke stå alene.

Tyggetid

Som hesteejer har du nok hørt tommelfinger-reglen om, at heste skal have ca. 2kg wrap per 100kg kropsvægt, sådan at vores lille Baldur på 800kg skal have 16kg/dag. (du kan også udregne 1.25% af kropsvægten iflg evidensia)

Hvad man sjældent taler om er, at disse 16kg skal helst fordeles jævnt udover døgnets 24 timer. Årsagen er, at din hest producerer mavesyre døgnet rundt, uanset om den spiser eller ej, så hvis den ikke spiser ligger mavesyren blot og ætser.

Heldigvis tager det noget tid for selv den mest sultne hest at kværne 16kg, men ellers så er hø-net en fantastisk måde at forlænge tyggetiden på. Kvaliteten af dit grovfoder har også en indvirkning på tyggetiden.

Stress

Mennesker og heste har det tilfælles, at stress er meget ødelæggende for vores fysik. Derfor bør du gøre alt hvad der står i din magt for at begrænse stress - Det kan være udskiftning af foldkammerater, opstaldningssted eller bare boks.

Det er meget individuelt hvad der stresser heste, men du kan se det på dem når de bliver påvirket og det skal tages meget alvorligt. Hvis alle skridt er taget og hesten stadig er urolig, så kan et dagligt tilskud af Librium måske gøre forskellen.

Ingen arbejde på tom mave

I modsætning til mennesker, så arbejde heste rigtigt dårligt på tom mave. Som støtte til Gastro Gold Plus så kan 2kg grovfoder (wrap) aktivere hestens egne slimhinder og give øget beskyttelse under fysisk aktivitet. Hvis din hest/pony har et hø-net/slow feeder i boxen vil dette være tilstrækkeligt.

Lyt til dig selv og din hest/pony

Heste fortæller os rigtigt meget om deres ve og vel, men de har kun 1 sprog og det er deres kropssprog. Heldigvis forstår de fleste engagerede hesteejere dette sprog flydende og intuitivt. Hvis du har 100% styr på din foderplan, fundet de bedste foldkammerater i den helt rigtige stald, givet fri adgang til masser af rent drikkevand og grovfoder døgnet rundt, så skal din hest nok fortælle dig hvis der noget der stresser den og er ubehageligt.

Men det er vigtigt at give den tid til at "glemme" sit mavesår. Efter endt behandling vil mange heste i en periode straks tænke tilbage på smerterne når de mærker gjorden blive spændt eller de får signalet til at ride frem. Ro, tryghed og tålmodighed er nøgleordene til komme igennem denne fase.

Gastro Gold Plus kan gøre meget for at beskytte din hests mave og gøre den sund og stærk. Har du styr på alt ovenstående og er din hests grundliggende problem Stress, så tag et grundigt kig på Librium. Men i alle henseender, hvis der er tegn på mavesår så kontakt din dyrlæge med det samme.

Om forfatteren

Dette blogpost er skrevet af Lau Bjørn Jensen, den ene halvdel af Lindely Stables og ham du typisk vil møde i chatten eller på mailen. Han ved stort set alt om alle vores produkter og resten kan han finde ud af, så tøv ikke med at spørge.

Kontaktoplysninger

kontakt@lindelystables.dk

(+45) 24 49 21 12